“De brand in zijn stal heeft hem tussen de oren veranderd”

Voor het programma ‘Grip op Continuïteit’ bezoekt Wim Niessen een varkenshouder. Regelmatig voert Wim een continuïteitsgesprek met hem. Vandaag staat op het programma om de inrichting van de stallen eens met ‘andere ogen’ te bekijken. De varkenshouder heeft 3 bedrijfslocaties, ze starten bij de zeugen.

In de technische ruimte van de zeugenstal treft Wim een wasdroger aan
“Mag ik je een tip geven? Zet de wasdroger buiten de stal of compartimenteer deze ruimte door ‘m af te timmeren met brandveilige materialen en te voorzien van een rookmelder of temperatuursensor. In particuliere woonhuizen is de wasdroger brandoorzaak nummer 1. Jij hebt ‘m hier in een stoffige ruimte met mestdampen staan, daar kan deze apparatuur slecht tegen.” Wim en de varkenshouder maken een rondje door de stal. Ze praten over veiligheid en risicobewustzijn. De ondernemer krijgt tips en hij vertelt over een brand die vorig jaar zijn kraamstal trof.

Zo’n 40% van de bedrijven gaat na een brand failliet, zelfs met een goede verzekering
Wim: Deze varkenshouder heeft brand ervaren. Hij was aan het renoveren in de kraamstal. Na het werk is er een vonkje gaan smeulen. Geen opzet, misschien wel onoplettendheid. Hij is geholpen met een goede bedrijfsschadeverzekering en ziet nu dat het niet volstaat. Er is impact op vele plekken. Die brand heeft hem tussen de oren veranderd: Afnemers zoeken een ander als je een tijdje niets kunt bieden. Dit soort voorbeelden dragen bij aan risicobewustzijn en zijn belangrijk om te delen.”

“Wanneer kom je terug voor de andere bedrijfslocaties?”
Een paar kilometer verderop heeft de veehouder een bedrijf waar de analoge telefoonlijn wordt vervangen door een glasvezelkabel. Hij weet niet precies wat dat betekent voor zijn alarmering en maakt zich daarover wel wat zorgen. Wim vertelt hem over AgroAlarm, de meest betrouwbare vorm van alarmering: “Over 3 maanden kom ik opnieuw langs, dan bekijken we de verbeteringen in de zeugenstal en maken we een ronde door de stal met biggen. De adviezen van vandaag beschrijf ik kort in een preventieplan. Door in te loggen via ‘Mijn PinC Agro’ ziet de ondernemer welke (periodieke) acties er van het preventieplan openstaan. Met zijn smartphone heeft hij deze acties direct bij de hand. Zo geven we samen invulling aan continuïteit en houden er grip op.”